Obesitas Academia

Ana Ogrič Lapajne o stigmi debelosti v zdravstvenem okolju

Stigmatizacija oseb z debelostjo v zdravstveni obravnavi

Zakaj moramo na nivoju posameznika in družbe obvladati stigmo debelosti? Kako se napačna prepričanja o debelosti ter diskriminacija kažejo v zdravstveni obravnavi? O nalogi zdravstvenih delavcev za ustreznejšo obravnavo oseb, ki živijo z debelostjo, je spregovorila Ana Ogrič, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Idrija.

14. 11. 2023
Več

Količina ogljikovih hidratov in dolgoročne spremembe v telesni teži

V prospektivni kohortni študiji, objavljeni v reviji BMJ, so proučevali povezavo med spremembami v količini vnosa ogljikovih hidratov in dolgoročnimi spremembami v telesni teži. Kako povečanje količine ogljikovih hidratov in vrsta živila vplivajo na pridobivanje kilogramov?

16. 11. 2023
Več

Zakaj so jetra barometer metaboličnega zdravja?

Da je pri boleznih metaboličnega spektra pomembno obravnavati tudi zamaščenost jeter, poudarja Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Katere bolnike in kdaj presejati za nealkoholno zamaščenost jeter? Kakšni ukrepi so sploh na voljo v obravnavi bolnikov?

19. 11. 2023
Več

Kaj naj usmerja zdravljenje PCOS?

Zakaj naj optimalna obravnava žensk s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS) vključuje redno spremljanje? Kdo in zakaj naj obravnava bolnice? Odgovore je skozi predstavitev slovenskih strokovnih priporočil za diagnostiko in zdravljenje PCOS na Tavčarjevih dnevih nanizala izr. prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

22. 11. 2023
Več

Percepcija pacientov o obravnavi debelosti

V raziskavi, ki so jo objavili v publikaciji Obesity Pillars, so zbirali podatke o zavedanju pacientov o debelosti kot kronični bolezni in njihovih izkušnjah z dostopnostjo ustrezne oskrbe med obravnavo pridruženih kroničnih bolezni. Koliko oseb je prejelo diagnozo debelosti? Kako (ni)so bili obravnavani?

22. 11. 2023
Več

Bodite prvi obveščeni o novostih in dogajanjih

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s področja zdravljenja debelosti?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Nives Pustavrh

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-3623

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.