Obesitas Academia

Ključna dejstva o debelosti

  • V Sloveniji je po podatkih Eurostata čezmerno težkih in debelih 58 % odraslih oseb, od tega je 68 % moških in 50 % žensk, prevalenca debelosti je 19,4 %.
  • Slovenija se po deležu debelosti uvršča na 8. mesto med 27 državami EU, razvrščeno od največjega deleža. Delež prebivalcev, ki so opredeljeni kot debeli, je za 5 % nad povprečjem EU.

Še vedno je diagnosticiranih manj kot 40 % oseb z debelostjo, le 1/5 je vključena v z dokazi podprto zdravljenje in v povprečju mine kar 6 let od začetka spopadanja s telesno težo do pogovora z zdravnikom o tej tematiki.

Diagnostiko in zdravljenje debelosti ovira še vedno razširjena družbena stigma, da gre zgolj za bolezen nezdravega življenjskega sloga, ki je odgovornost posameznika, ob tem ko primanjkuje kadra za vzpostavitev interdisciplinarnih timov, ključnih za dolgotrajno uravnavanje telesne mase z zdravim življenjskim slogom, ki bi vključevali kineziologe, dietetike, specialiste klinične prehrane in družinske medicine, psihologe.

PREBERITE VEČ

Z redukcijo telesne teže do remisije sladkorne bolezni tipa 2 za pet let

V raziskavi DiRECT so proučevali učinek strukturiranega programa za obravnavo telesne teže na izgubo in ohranjanje telesne teže ter na remisijo sladkorne bolezni tipa 2. Kaj so pokazali novi rezultati po petih letih spremljanja?

28. 3. 2024
Več

Pet let spremljanja

V raziskavi DiRECT so proučevali učinek intervencije strukturiranega programa za obravnavo telesne teže na izgubo in ohranjanje telesne teže ter remisijo sladkorne bolezni tipa 2. Kaj so pokazali rezultati po petih letih spremljanja?

27. 3. 2024
Več

Semaglutid in srčno-žilni izidi pri debelosti brez sladkorne bolezni

Po predvidevanjih bo do leta 2035 imela več kot polovica svetovne populacije debelost ali prekomerno telesno težo, ki sta neodvisno od metabolnih dejavnikov tveganja povezani s povečanim tveganjem za srčno-žilne dogodke. V New England Journal of Medicine so objavili rezultate raziskave o učinku zdravljenja s semaglutidom na srčno-žilne izide.

27. 3. 2024
Več

Kako ukrepati pri polimetaboličnem sindromu?

Kako in zakaj opredeliti polimetabolični sindrom in katere ukrepe vključiti v obravnavo? Odgovore je strnil prof. dr. Borut Jug, dr. med., spec. interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana.

27. 3. 2024
Več
NOVICA

Vabljeni na 3. simpozij o spalni apneji

V imenu Klinike Golnik vas vljudno vabimo na 3. Simpozij o spalni apneji, ki bo 15. in 16. marca 2024 v Hotelu Slon v Ljubljani. Ne gre samo za predavanja – simpozij je tudi priložnost za povezovanje in izmenjavo mnenj z vrhunskimi strokovnjaki. Hkrati boste lahko na praktičnih delavnicah pridobili konkretna orodja in veščine, s katerimi boste lahko izboljšali oskrbo bolnikov na različnih ravneh zdravstvenega varstva.

29. 1. 2024
Več

Kaj naj usmerja zdravljenje PCOS?

Zakaj naj optimalna obravnava žensk s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS) vključuje redno spremljanje? Kdo in zakaj naj obravnava bolnice? Odgovore je skozi predstavitev slovenskih strokovnih priporočil za diagnostiko in zdravljenje PCOS na Tavčarjevih dnevih nanizala izr. prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

22. 11. 2023
Več

Zdravljenje debelosti za preprečevanje SB tipa 2

Med najbolj zastopanimi temami 83. kongresa Ameriškega diabetološkega združenja (American Diabetes Association) so bile zdravljenje sladkorne bolezni (SB) ter nove možnosti zdravljenja debelosti. Debelost namreč močno poveča tveganje za pojav SB tipa 2, zato so nove možnosti zdravljenja debelosti v klinični praksi izrednega pomena tudi za preprečevanje SB tipa 2.

22. 11. 2023
Več

Zakaj so jetra barometer metaboličnega zdravja?

Da je pri boleznih metaboličnega spektra pomembno obravnavati tudi zamaščenost jeter, poudarja Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Katere bolnike in kdaj presejati za nealkoholno zamaščenost jeter? Kakšni ukrepi so sploh na voljo v obravnavi bolnikov?

19. 11. 2023
Več

Količina ogljikovih hidratov in dolgoročne spremembe v telesni teži

V prospektivni kohortni študiji, objavljeni v reviji BMJ, so proučevali povezavo med spremembami v količini vnosa ogljikovih hidratov in dolgoročnimi spremembami v telesni teži. Kako povečanje količine ogljikovih hidratov in vrsta živila vplivajo na pridobivanje kilogramov?

16. 11. 2023
Več

Semaglutid v zdravljenju HFpEF in debelosti

Ugotovitve raziskave STEP-HFpEF, ki so jih med vročimi temami predstavili na nedavnem kongresu ESC in so bile sočasno objavljene tudi v reviji NEJM, kažejo, da ima izguba telesne teže pri zdravljenju s semaglutidom pozitivne učinke na različne izide za bolnike z debelostjo in srčnim popuščanjem z ohranjenim iztisnim deležem (HFpEF).

18. 9. 2023
Več

Nezaželeni trio

Debelost in sladkorna bolezen hodita z roko v roki. Povezuje ju več mehanizmov, med katerimi je najmočnejši vnetni. O neželenih sovplivih dveh sodobnih epidemij in vnetja je spregovorila Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Koper.

15. 9. 2023
Več

Sto gramov krompirja ima lahko 80 ali več kot 500 kilokalorij

Na srečanju DenSafe 2023 je Metka Epšek Lenart, dr. med., spec. interne medicine iz SB Slovenj Gradec, spregovorila o zdravljenju debelosti z zdravo prehrano, oblikovanjem obrokov in gibanjem ter o izzivih pri zdravljenju debelosti.

5. 9. 2023
Več
ECO 2023

Še vedno nimamo ustreznega odnosa do debelosti

Med temami, ki so izstopale na letošnjem Evropskem kongresu o debelosti (ECO), so bile posodobljene kanadske smernice za zdravljenje debelosti ter novi podatki o učinkovitosti in varnosti že poznanih zdravil, kjer pričakujemo širjenje indikacij. Pereč problem ostaja ustrezen odnos do bolezni. Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Idrija.

2. 6. 2023
Več

Nove smernice SZO: uživanje umetnih sladil in nadzorovanje telesne teže

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je v sredini maja objavila nove smernice o uživanju umetnih sladil. Kaj pravijo dokazi o vplivu umetnih sladil na indeks telesne mase in srčno-žilno zdravje? Za katere skupine bolnikov priporočila ne veljajo?

1. 6. 2023
Več
1 2 3 4

Aktualni e-novičnik

28. 3. 2024

Z redukcijo telesne teže do remisije sladkorne bolezni tipa 2 za pet let

27. 3. 2024

Kako ukrepati pri polimetaboličnem sindromu?

27. 3. 2024

Semaglutid in srčno-žilni izidi pri debelosti brez sladkorne bolezni

20. 3. 2024

Pot klinične oskrbe

Prijavite se na e-novičnik

Bodite prvi obveščeni o novostih in dogajanjih

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s področja zdravljenja debelosti?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Nives Pustavrh

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-3623

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.