Tudi debele osebe so lahko podhranjene

Po rezultatih raziskav je pri nas prehransko ogroženih 13,5 % splošne populacije in kar 60 % stanovalcev v negovalnih ustanovah. Naj med njimi ne prezremo tudi pacientov s pridruženo debelostjo, opominja vodja slovenskega Združenja za klinično prehrano, specialistka splošne medicine, asist. dr. Milena Blaž Kovač, dr. med., iz ZD Ljubljana.

28. 12. 2021
Več

Novosti pri zdravljenju debelosti

Debelost je še vedno redko diagnosticirana bolezen in še redkeje zdravljena, opozarja endokrinolog dr. Mitja Krajnc, dr. med., spec. interne medicine, iz UKC Maribor, kar je škoda, saj zgodnje zdravljenje zmanjša pojav številnih kroničnih bolezni ali zapletov. Bolniki bodo imeli odslej na voljo tudi novo terapijo, smo izvedeli na strokovnem srečanju Srce & diabetes.

23. 12. 2021
Več

Vpliv bariatrične operacije na zdravje ustne votline

Kaj se dogaja v ustni votlini bolnikov, ki so prestali bariatrično operacijo, so z metaanalizo skušali dognati slovenski raziskovalci Dejana Čolak, dr. dent. med., izr. prof. dr. Rok Gašperšič, dr. dent. med., spec., Alja Cmok Kučič, dr. dent. med., doc. dr. Tadeja Pintar, dr. med., in izr. prof. dr. Boris Gašpirc, dr. dent. med. Parodontalne parametre so opazovali po šestih in dvanajstih mesecih.

14. 12. 2021
Več

Je mogoče prelisičiti presnovne prilagoditve po hujšanju?

Zakaj je tako težko ohraniti telesno težo po hujšanju, odgovarja prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, sladkorno bolezen in presnovne bolezni UKC LJ in razlaga, kako lahko pri tem izzivu pomaga farmakološko zdravljenje. Tu je v prihodnje pri nas pričakovati nekaj novosti.

10. 6. 2021
Več
7. STROKOVNO SREČANJE KLINIČNA PREHRANA V PRAKSI

HMB kot pomemben dejavnik pri ohranjanju mišične mase

Dobro delovanje mišic je za zdravje in premagovanje bolezenskih stanj ključnega pomena, je med drugim poudarila prof. dr. Nada Rotovnik Kozjek, dr. med., na 7. strokovnem srečanju Slovenskega združenja za klinično prehrano. Pri tem ima veliko vlogo tudi farmakonutricija s prehranskimi smernicami.

20. 3. 2019
Več
INTERVJU

Bolnik naj bo fit

Jaka Strel, dr. med., je družinski zdravnik, ki ga ne zanimata le krvni tlak in holesterol, ampak preveri tudi telesno zmogljivost svojih pacientov in poskrbi, da so ustrezno telesno zmogljivi. S kolegom sta v Žireh uvedla inovativen model obravnave bolnikov.

18. 10. 2018
Več

Prehranska obravnava v primarnem zdravstvu

Prehranske motnje podhranjenost in debelost nista samo velik javnozdravstveni problem, temveč resno ogrožata izhod zdravljenja kroničnih bolezni, piše asist. dr. Milena Kovač Blaž, dr. med., specialistka družinske medicine in predsednica Slovenskega združenja za klinično prehrano.

18. 1. 2018
Več
1 2

Aktualni e-novičnik

20. 9. 2022

Pogled pulmologa na zaplete debelosti

20. 9. 2022

Ko trčita debelost in PCOS

20. 8. 2022

Učinkovitost intervencij za izgubo telesne teže

20. 9. 2022

5A-pristop k obravnavi oseb s prekomerno telesno težo

Prijavite se na e-novičnik

Bodite prvi obveščeni o novostih in dogajanjih

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s področja zdravljenja debelosti?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Nives Pustavrh

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-3623

Pravna obvestila

© 2022 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.