Ključna dejstva o debelosti

  • V Sloveniji je po podatkih Eurostata čezmerno težkih in debelih 58 % odraslih oseb, od tega je 68 % moških in 50 % žensk, prevalenca debelosti je 19,4 %.
  • Slovenija se po deležu debelosti uvršča na 8. mesto med 27 državami EU, razvrščeno od največjega deleža. Delež prebivalcev, ki so opredeljeni kot debeli, je za 5 % nad povprečjem EU.

Še vedno je diagnosticiranih manj kot 40 % oseb z debelostjo, le 1/5 je vključena v z dokazi podprto zdravljenje in v povprečju mine kar 6 let od začetka spopadanja s telesno težo do pogovora z zdravnikom o tej tematiki.

Diagnostiko in zdravljenje debelosti ovira še vedno razširjena družbena stigma, da gre zgolj za bolezen nezdravega življenjskega sloga, ki je odgovornost posameznika, ob tem ko primanjkuje kadra za vzpostavitev interdisciplinarnih timov, ključnih za dolgotrajno uravnavanje telesne mase z zdravim življenjskim slogom, ki bi vključevali kineziologe, dietetike, specialiste klinične prehrane in družinske medicine, psihologe.

PREBERITE VEČ

Zdravila, ki povečujejo telesno maso

Predstavljamo skupine zdravil s primeri zdravilnih učinkovin z znanim vplivom povečanja telesne mase, razlike med zdravilnimi učinkovinami znotraj terapevtske skupine, mehanizem vpliva povečanja telesne mase in možne zamenjave. Preglednico je pripravila mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm., iz Gorenjskih Lekarn.

17. 5. 2024
Več

Pot klinične oskrbe

Kakšna naj bo pot klinične oskrbe oseb s prekomerno telesno težo in z debelostjo? Predstavljamo algoritem obravnave od diagnostične obravnave do spremljanja učinka redukcije telesne teže, ki ga je pripravila dr. Tina Sentočnik, dr. med., spec. interne medicine iz ambulante Medico dr. Sentočnik.

20. 3. 2024
Več

Percepcija pacientov o obravnavi debelosti

V raziskavi, ki so jo objavili v publikaciji Obesity Pillars, so zbirali podatke o zavedanju pacientov o debelosti kot kronični bolezni in njihovih izkušnjah z dostopnostjo ustrezne oskrbe med obravnavo pridruženih kroničnih bolezni. Koliko oseb je prejelo diagnozo debelosti? Kako (ni)so bili obravnavani?

22. 11. 2023
Več

Aktualni e-novičnik

1. 6. 2024

Kaj je odmevalo na kongresu ECO 2024?

1. 6. 2024

Kako zdraviti venske trombembolije ob debelosti?

21. 5. 2024

Bo farmakološko zdravljenje debelosti standard tudi pri otrocih?

17. 5. 2024

Zdravila, ki povečujejo telesno maso

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Nives Pustavrh

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-3623

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.