Obesitas Academia

Ključna dejstva o debelosti

  • V Sloveniji je po podatkih Eurostata čezmerno težkih in debelih 58 % odraslih oseb, od tega je 68 % moških in 50 % žensk, prevalenca debelosti je 19,4 %.
  • Slovenija se po deležu debelosti uvršča na 8. mesto med 27 državami EU, razvrščeno od največjega deleža. Delež prebivalcev, ki so opredeljeni kot debeli, je za 5 % nad povprečjem EU.

Še vedno je diagnosticiranih manj kot 40 % oseb z debelostjo, le 1/5 je vključena v z dokazi podprto zdravljenje in v povprečju mine kar 6 let od začetka spopadanja s telesno težo do pogovora z zdravnikom o tej tematiki.

Diagnostiko in zdravljenje debelosti ovira še vedno razširjena družbena stigma, da gre zgolj za bolezen nezdravega življenjskega sloga, ki je odgovornost posameznika, ob tem ko primanjkuje kadra za vzpostavitev interdisciplinarnih timov, ključnih za dolgotrajno uravnavanje telesne mase z zdravim življenjskim slogom, ki bi vključevali kineziologe, dietetike, specialiste klinične prehrane in družinske medicine, psihologe.

PREBERITE VEČ

Sedenje je novo kajenje

Farmakološki ukrepi za zniževanje prekomerne telesne teže danes uživajo bistveno več pozornosti kot na primer vadbokini. Neupravičeno, meni Gašper Tonin, dr. med., dipl. slov. in lit. komp., iz SB Jesenice. Gibanje opisuje kot modulator metabolizma z največ pozitivnimi učinki na organizem. V sodelovanju z izr. prof. Nado Rotovnik Kozjek, dr. med., in asist. dr. Mileno Blaž Kovač, dr. med., poudarja pomembnost pravega razmerja med maščobno in mišično maso ter tveganja, če se zmanjšujeta sočasno.

14. 5. 2024
Več

Obravnava debelosti pri osebah s sladkorno boleznijo

V zadnjih standardih obravnave Ameriškega diabetološkega združenja (ADA) je izpostavljeno, naj bo pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 v ospredju obravnava debelosti. Kako glede na nova priporočila ocenjevati, spremljati in zdraviti debelost z (ne)farmakološkimi ukrepi, razloži Ajda Urbas, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Koper. 

27. 3. 2024
Več

Stigmatizacija oseb z debelostjo v zdravstveni obravnavi

Zakaj moramo na nivoju posameznika in družbe obvladati stigmo debelosti? Kako se napačna prepričanja o debelosti ter diskriminacija kažejo v zdravstveni obravnavi? O nalogi zdravstvenih delavcev za ustreznejšo obravnavo oseb, ki živijo z debelostjo, je spregovorila Ana Ogrič, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Idrija.

14. 11. 2023
Več

Zakaj je ob sladkorni bolezni težje shujšati?

Zakaj osebe s sladkorno boleznijo težje dosegajo cilje pri uravnavanju telesne mase kot osebe brez sladkorne bolezni? Kateri so učinkoviti pristopi obravnave teh oseb? Kako bo v prihodnosti preciznejša medicina optimizirala obravnavo? Odgovore je nanizala prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

18. 9. 2023
Več

O izzivih obravnave debelosti v otroštvu

Kakšna je prevalenca debelosti v otroštvu in kako močan vpliv imajo okoljski ter dedni dejavniki, razlaga izr. prof. dr. Primož Kotnik, dr. med., spec. pediatrije iz Pediatrične klinike UKC Ljubljana. Kakšen izziv predstavlja debelost v otroštvu za zaplete v odrasli dobi? Kateri so ključni izzivi pri prepoznavanju debelosti in njenem zdravljenju?

2. 6. 2023
Več

Kako količina spanja vpliva na pridobivanje telesne teže?

Ljudje, ki premalo spijo, imajo večje tveganje za nastanek debelosti. Kako vpliva higiena spanja na telesno težo, je razkrila Kristina Ziherl, dr. med., spec. pnevmologije, s Klinike Golnik. Kako hitro in zakaj pridobimo na telesni teži, če premalo spimo? Kaj lahko svetujemo, če je spanja premalo?

26. 2. 2023
Več

ITM vs. meritev telesne sestave

Asist. Tajda Košir Božič, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana je razložila, zakaj in kdaj uporabljati meritev telesne sestave v klinični praksi. Predstavila je tudi, kakšen pomen bi lahko imela meritev telesne sestave v prihodnosti.

27. 1. 2023
Več

Vedenjsko podprto hujšanje z dieto in telesno aktivnostjo

Specialistka internistka in psihoterapevtka dr. Tina Sentočnik, dr. med., poudarja pomen motivacije in psihološke podpore pri zdravljenju debelosti in predstavi osnovno zdravljenje debelosti. Kakšna je tu vloga zdravnika internista, dietetika, psihologa in aktivacijskega terapevta? Kako preprečevati recidive in prezgodnjo prekinitev zdravljenja?

20. 9. 2022
Več

Debelost kot primarni steber v zdravljenju sladkorne bolezni?

Zakaj in pri katerih osebah s sladkorno boleznijo kot primarni cilj zdravljenja postaviti debelost? Kako lahko uresničimo želene cilje izgube telesne teže, prilagojene posameznemu bolniku, razlaga prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., spec. interne medicine, s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

26. 6. 2022
Več

Klinična pot bolnika

Asist. dr. Milena Blaž Kovač, dr. med., spec. druž. medicine, iz ZD Ljubljana Šiška, predstavi klinično pot obravnave bolnika z debelostjo in ključna orodja, ki specialistu družinske medicine pomagajo pri obravnavi.

7. 4. 2022
Več
1 2

Aktualni e-novičnik

28. 3. 2024

Z redukcijo telesne teže do remisije sladkorne bolezni tipa 2 za pet let

27. 3. 2024

Kako ukrepati pri polimetaboličnem sindromu?

27. 3. 2024

Semaglutid in srčno-žilni izidi pri debelosti brez sladkorne bolezni

20. 3. 2024

Pot klinične oskrbe

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Nives Pustavrh

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-3623

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.