Obesitas Academia

Strokovne vsebine s področja zdravljenja debelosti

Imamo rešitve za vse razsežnosti epidemije debelosti v Evropi?

V začetku maja je v Maastrichtu potekal Evropski kongres o debelosti (EASO). Udeležili smo se ga tudi zdravniki različnih specialnosti iz Slovenije. S kakšnimi izzivi se srečujemo pri obravnavi debelosti? Kako bi jih lahko premagali zdravstveni delavci? Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med.

2. 6. 2022
Več

Klinična pot bolnika

Asist. dr. Milena Blaž Kovač, dr. med., spec. druž. medicine, iz ZD Ljubljana Šiška, predstavi klinično pot obravnave bolnika z debelostjo in ključna orodja, ki specialistu družinske medicine pomagajo pri obravnavi.

7. 4. 2022
Več
HITRI TEST

Evropske smernice za obravnavo debelosti pri odraslih

Kako obravnavati debelost po smernicah Evropskega združenja za proučevanje debelosti? Preizkusite se v hitrem testu znanja. Kaj je pomembno pri celostni obravnavi, obvladovanju telesne teže in prehranjevanju?

14. 3. 2022
Več

Kaj naj usmerja zdravljenje PCOS?

Zakaj naj optimalna obravnava žensk s sindromom policističnih jajčnikov (PCOS) vključuje redno spremljanje? Kdo in zakaj naj obravnava bolnice? Odgovore je skozi predstavitev slovenskih strokovnih priporočil za diagnostiko in zdravljenje PCOS na Tavčarjevih dnevih nanizala izr. prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana.

22. 11. 2023
Več

Percepcija pacientov o obravnavi debelosti

V raziskavi, ki so jo objavili v publikaciji Obesity Pillars, so zbirali podatke o zavedanju pacientov o debelosti kot kronični bolezni in njihovih izkušnjah z dostopnostjo ustrezne oskrbe med obravnavo pridruženih kroničnih bolezni. Koliko oseb je prejelo diagnozo debelosti? Kako (ni)so bili obravnavani?

22. 11. 2023
Več

Zdravljenje debelosti za preprečevanje SB tipa 2

Med najbolj zastopanimi temami 83. kongresa Ameriškega diabetološkega združenja (American Diabetes Association) so bile zdravljenje sladkorne bolezni (SB) ter nove možnosti zdravljenja debelosti. Debelost namreč močno poveča tveganje za pojav SB tipa 2, zato so nove možnosti zdravljenja debelosti v klinični praksi izrednega pomena tudi za preprečevanje SB tipa 2.

22. 11. 2023
Več

Zakaj so jetra barometer metaboličnega zdravja?

Da je pri boleznih metaboličnega spektra pomembno obravnavati tudi zamaščenost jeter, poudarja Špela Volčanšek, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana. Katere bolnike in kdaj presejati za nealkoholno zamaščenost jeter? Kakšni ukrepi so sploh na voljo v obravnavi bolnikov?

19. 11. 2023
Več

Količina ogljikovih hidratov in dolgoročne spremembe v telesni teži

V prospektivni kohortni študiji, objavljeni v reviji BMJ, so proučevali povezavo med spremembami v količini vnosa ogljikovih hidratov in dolgoročnimi spremembami v telesni teži. Kako povečanje količine ogljikovih hidratov in vrsta živila vplivajo na pridobivanje kilogramov?

16. 11. 2023
Več

Stigmatizacija oseb z debelostjo v zdravstveni obravnavi

Zakaj moramo na nivoju posameznika in družbe obvladati stigmo debelosti? Kako se napačna prepričanja o debelosti ter diskriminacija kažejo v zdravstveni obravnavi? O nalogi zdravstvenih delavcev za ustreznejšo obravnavo oseb, ki živijo z debelostjo, je spregovorila Ana Ogrič, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Idrija.

14. 11. 2023
Več

Ključna dejstva o debelosti

Kako opredelimo čezmerno telesno maso in debelost? Katere so ključne ovire pri diagnosticiranju in zdravljenju? Kakšno breme pomeni debelost na globalni ravni in v Sloveniji ter kaj kažejo trendi?

15. 5. 2023
Več

ITM vs. meritev telesne sestave

Asist. Tajda Košir Božič, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana je razložila, zakaj in kdaj uporabljati meritev telesne sestave v klinični praksi. Predstavila je tudi, kakšen pomen bi lahko imela meritev telesne sestave v prihodnosti.

27. 1. 2023
Več

Adipoznost in kardiometabolno zdravje pri moških in ženskah

Kakšna je povezava ITM s tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, arterijske hipertenzije, bolezni koronarnih arterij, kronične ledvične bolezni in možganske kapi? Kako ITM vpliva na dejavnike tveganja za te bolezni? So pri tem razlike med spoloma? Predstavljamo ugotovitve nedavno objavljene retrospektivne raziskave.

27. 1. 2023
Več
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

16. 11. 2023

Količina ogljikovih hidratov in dolgoročne spremembe v telesni teži

19. 11. 2023

Zakaj so jetra barometer metaboličnega zdravja?

22. 11. 2023

Kaj naj usmerja zdravljenje PCOS?

22. 11. 2023

Percepcija pacientov o obravnavi debelosti

Prijavite se na e-novičnik

Samo za strokovno javnost

Spletno mesto Obesitas-academia.com je zbirno mesto preverjenih strokovnih informacij in novosti iz področja zdravljenja debelosti. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z dravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

Bodite prvi obveščeni o novostih in dogajanjih

Želite biti redno in pravočasno obveščeni o aktualnih novostih in dogajanju s področja zdravljenja debelosti?
Vpišite svoje ime, priimek in e-pošto ter se prijavite na naše novice.

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Nives Pustavrh

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-3623

Pravna obvestila

© 2023 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.