Kaj je odmevalo na kongresu ECO 2024?

Maja je potekal že 31. Evropski kongres o debelosti (ECO). Poleg novih dokazov za farmakoterapijo so bile na letošnjem kongresu izpostavljene tudi motnje hranjenja. Obstaja potreba po razvoju učinkovitega zdravljenja, ki bi pripomoglo tako k remisiji motnje hranjenja kot k zdravi telesni teži. Piše Ana Ogrič Lapajne, dr. med., spec. interne medicine iz ZD Idrija.

1. 6. 2024
Več

Kako zdraviti venske trombembolije ob debelosti?

Kako debelost vpliva na tveganje za pojav venske trombembolije in na izbiro zdravljenja, je na kongresu Uporabna kardiologija predstavil Marko Miklič, dr. med., specialist interne medicine, kardiologije in vaskularne medicine s Kliničnega oddelka za žilne bolezni UKC Ljubljana. Katere so ključne posebnosti v obravnavi?

1. 6. 2024
Več

Bo farmakološko zdravljenje debelosti standard tudi pri otrocih?

Zdravljenje debelosti z zdravili je vse bolj učinkovito in se približuje učinkovitosti metabolne kirurgije. Tako je izr. prof. dr. Primož Kotnik, dr. med., spec. pediatrije s Pediatrične klinike UKC Ljubljana, napovedal farmakološko obravnavo odraslih in mladoletnikov z izrazito debelostjo. Katere skupine izrazito debelih otrok naj bi na terciarnem nivoju obravnavali čim prej?

21. 5. 2024
Več

Zdravila, ki povečujejo telesno maso

Predstavljamo skupine zdravil s primeri zdravilnih učinkovin z znanim vplivom povečanja telesne mase, razlike med zdravilnimi učinkovinami znotraj terapevtske skupine, mehanizem vpliva povečanja telesne mase in možne zamenjave. Preglednico je pripravila mag. Nina Pisk, mag. farm., spec. klin. farm., iz Gorenjskih Lekarn.

17. 5. 2024
Več

Sedenje je novo kajenje

Farmakološki ukrepi za zniževanje prekomerne telesne teže danes uživajo bistveno več pozornosti kot na primer vadbokini. Neupravičeno, meni Gašper Tonin, dr. med., dipl. slov. in lit. komp., iz SB Jesenice. V sodelovanju z izr. prof. Nado Rotovnik Kozjek, dr. med., in asist. dr. Mileno Blaž Kovač, dr. med., poudarja pomembnost pravega razmerja med maščobno in mišično maso ter tveganja, če se zmanjšujeta sočasno.

14. 5. 2024
Več

Zdravljenje debelosti za preprečevanje SB tipa 2

Med najbolj zastopanimi temami 83. kongresa Ameriškega diabetološkega združenja (American Diabetes Association) so bile zdravljenje sladkorne bolezni (SB) ter nove možnosti zdravljenja debelosti. Debelost namreč močno poveča tveganje za pojav SB tipa 2, zato so nove možnosti zdravljenja debelosti v klinični praksi izrednega pomena tudi za preprečevanje SB tipa 2.

22. 11. 2023
Več

Ključna dejstva o debelosti

Kako opredelimo čezmerno telesno maso in debelost? Katere so ključne ovire pri diagnosticiranju in zdravljenju? Kakšno breme pomeni debelost na globalni ravni in v Sloveniji ter kaj kažejo trendi?

15. 5. 2023
Več

ITM vs. meritev telesne sestave

Asist. Tajda Košir Božič, dr. med., s KO za gastroenterologijo UKC Ljubljana je razložila, zakaj in kdaj uporabljati meritev telesne sestave v klinični praksi. Predstavila je tudi, kakšen pomen bi lahko imela meritev telesne sestave v prihodnosti.

27. 1. 2023
Več

Adipoznost in kardiometabolno zdravje pri moških in ženskah

Kakšna je povezava ITM s tveganjem za nastanek sladkorne bolezni tipa 2, arterijske hipertenzije, bolezni koronarnih arterij, kronične ledvične bolezni in možganske kapi? Kako ITM vpliva na dejavnike tveganja za te bolezni? So pri tem razlike med spoloma? Predstavljamo ugotovitve nedavno objavljene retrospektivne raziskave.

27. 1. 2023
Več
HITRI TEST

Kako težko je breme debelosti?

V kratkem kvizu boste preverili, kakšna je prevalenca debelosti pri nas, kako se Slovenija primerja z evropskimi državami in kakšen dejavnik tveganja je debelost za razvoj nenalezljivih kroničnih bolezni.

27. 1. 2023
Več

O dilemah debelosti z endokrinološke perspektive

Koliko endokrinološke diagnostike vključiti pri bolnikih z debelostjo? Kdaj so hormonske spremembe vzrok in kdaj posledica debelosti? Katere dileme so še vedno nerešene? V predavanju jih je razjasnila izr. prof. dr. Mojca Jensterle Sever, dr. med., spec. interne medicine s KO za endokrinologijo, sladkorno bolezen in presnovne bolezni UKC LJ.

22. 1. 2023
Več

Tveganja za periferno arterijsko bolezen ter vensko trombembolijo

Kako debelost poveča tveganje za periferno arterijsko bolezen ter vensko trombembolijo, je razložil Marko Miklič, dr. med., spec. interne medicine ter kardiologije in vaskularne medicine s KO za žilne bolezni UKC Ljubljana. Opozoril je tudi na ključne prilagoditve v operativnih posegih in odmerkih zdravil pri bolnikih z debelostjo.

16. 1. 2023
Več

Koristi in škodljivosti zdravil za zmanjševanje telesne teže

Skupina znanstvenikov je izvedla obsežen sistematični pregled in mrežno metaanalizo randomiziranih kontroliranih raziskav ter pripravila povzetek dokazov o koristih in škodljivostih zdravil za zmanjševanje telesne teže. Članek je bil objavljen v publikaciji Lancet januarja letos.

25. 6. 2022
Več
1 2 3 4 5

Aktualni e-novičnik

1. 6. 2024

Kaj je odmevalo na kongresu ECO 2024?

1. 6. 2024

Kako zdraviti venske trombembolije ob debelosti?

21. 5. 2024

Bo farmakološko zdravljenje debelosti standard tudi pri otrocih?

17. 5. 2024

Zdravila, ki povečujejo telesno maso

Samo za strokovno javnost

Spletno mesto Obesitas-academia.com je zbirno mesto preverjenih strokovnih informacij in novosti iz področja zdravljenja debelosti. Uredništvo, v katerem deluje izkušena ekipa urednikov in novinarjev v sodelovanju z dravniki, je član združenja European Medical Writers Association.

Obesitas Academia Logo

Kontakt - uredništvo

Nives Pustavrh

Osnovni podatki

AdriaSonara d.o.o.
Italijanska ulica 8
1000 Ljubljana
ISSN 2820-3623

Pravna obvestila

© 2024 AdriaSonara d.o.o. Vse pravice pridržane. Izdelava PNV d.o.o.. Nastavitve piškotkov.